9 Mar 2015   |     yusufyaacub   |     Government, School   |    

SEKOLAH KEBANGSAAN PAROISK PAROI

Sekolah Kebangsaan Paroi atau nama ringkasnya SK Paroi, merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di KM 8, Jalan Kuala Pilah,.

Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Paroi memiliki 401 pelajar lelaki dan 394 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 795 orang. Ia mempunyai seramai 44 orang guru.2009 Pada 2013, Sekolah Kebangsaan Paroi memiliki 533 pelajar lelaki dan 472 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 795 orang. Ia mempunyai seramai 95 orang guru.2013

Sekolah Kebangsaan Paroi (SK Paroi) ialah sebuah sekolah yang terletak di Paroi, Seremban Timur, Negeri Sembilan, kira-kira 8 km jaraknya dari ibu negeri, Seremban. Sekolah ini mempunyai 1005 orang murid.

Sekolah ini mempunyai tiga buah blok. Blok-blok tersebut dinamakan Blok A, Blok B dan Blok C. Terdapat 3 buah kelas yang dinamakan seperti berikut:

Berlian
Delima
Zamrud
Meskipun mempunyai 3 buah kelas bagi setiap tahun, tetapi kuantiti seorang murid di dalam kelas adalah ramai. Keunikan sekolah ini adalah kerana sekolah ini tiada padang, kerana sekolah ini terletak di seberang jalan, jadi tiada ruang untuk membina padang. Kerajaan Negeri Sembilan juga turut menyumbang untuk sekolah ini dengan membina sebuah jejantas bagi menyenangkan pelajar-pelajar atau ibu-bapa untuk menjemput anaknya.

DOWNLOD VECTOR

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.