29 Dec 2014   |     yusufyaacub   |     School   |     , ,

Sekolah Kebangsaan Taman Cempakask tmn cempaka

SKTC mula beroperasi sepenunya pada 1 Januari 1997 dengan murid berjumlah 660 orang dan 36 orang guru. Jumlah ini melebihi jangkaan awal iaitu sejumlah 450 orang yang akan mendaftarkan diri dari sekolah-sekolah berhampiran.
Encik Jaafar Bin Haron adalah guru besar yang dipertanggungjawabkan menerajui pentadbiran sekolah ini sehinggalah ia bersara pada 28 Februari 1998. Encik Jaafar juga menjadi guru besar kepada Sekolah Kebangsaan Perumahan Tampoi 2. Beliau merupakan satu-satunya guru besar kepada 2 buah sekolah dalam masa yang sama.

Tenaga pengajar SKTC pada waktu itu adalah terdiri dari guru-guru yang dipindahkan dari sekolah-sekolah di sekitar Johor Bahru dan juga guru-guru baru lepasan maktab. Secara keseluruhannya tenaga pengajar terdiri dari guru-guru senior yang berpengalaman dan guru-guru muda yang bertenaga. Mereka mula ditempatkan pada 1 Disember 1996 untuk menjalankan tugas-tugas merintis pembukaan sekolah yang melibatkan usaha-usaha penyusunan perabot, penglebelan bilik-bilik, kerja-kerja keceriaan, kerja-kerja pengurusan dan dokumentasi.

Pada peringkat awal pembukaannya, murid-murid tahun 1 terdiri daripada murid-murid yang tinggal di persekitaran Taman Dahlia, Taman Cempaka, Taman Johor dan Taman Munsyi Ibrahim. Manakala murid-murid Tahun 2 hingga 6 datangnya dari sekolah-sekolah berhampiran seperti dari Sekolah Kebangsaan Perumahan SEDC, Sekolah Kebangsaan Perumahan Tampoi 1 dan Sekolah Kebangsaan Perumahan Tampoi 2 yang berpindah berdasarkan kedudukan rumah murid berkenaan.

Dari segi bangunan SKTC, ia siap dibina pada November 1996. Ia dilengkapi dengan 18 buah bilik darjah dan kelas-kelas khas. Pembinaan bangunan mengikut plan terkini Jabatan Pendidikan di mana keperluan bilik telah dipenuhi termasuk padang dan kantin.

DOWNLOAD HERE

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.