+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6

Thread: Font jawi dalam coreldraw

  1. #1
    Member
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    11
    Thanks
    1
    Thanked 11 Times in 3 Posts
    Downloads
    18
    Uploads
    5

    Font jawi dalam coreldraw

    Salam semua,

    Pening kepala dah aku, cemane nak tulis jawi dalam coreldraw aa? jawi punya font dah intstall, tp bila guna font tu habih jadi cam tahape2..

    Kalau dalam word, senang la sebab aku ada install software Jawi Multikey, senang gila...tp dlm design software, haremmmm...

    Mintak tolong sapa2 yg ada info cemane nak buat mende nih...

    Tengkiu, luv u..muahh muahhh...kihkih...

  2. #2
    vectorism's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    stratosphere
    Posts
    6
    My Mood
    Doh
    Thanks
    1,244
    Thanked 1,020 Times in 383 Posts
    Downloads
    203
    Uploads
    235

    Re: Font jawi dalam coreldraw

    Quote Originally Posted by Amran Rafiq View Post
    Pening kepala dah aku, cemane nak tulis jawi dalam coreldraw aa?
    jgn pepening²..
    kat sini asal berkaitan CDR cer tanya ccolor ; )


    cara alternative a.k.a plan B:

    Quote Originally Posted by Amran Rafiq View Post
    Kalau dalam word, senang la sebab aku ada install software Jawi Multikey, senang gila...
    kalo ko boleh guna jawi / arabic dlm MsWord senang dah tu.. taip jawi tu dlm Word pastu convert format..

    1. Doc word →to→ PDF (via acrobat)
    2. PDF →to→ EPS boleh guna online convert | pilih 'Image Converter' > 'Convert to EPS' > Choose File (upload) > Convert file & download
    3. EPS →open kat→ CDR / Ai

    tp EPS ni takleh edit text / spelling dah..
    ko buat signboard kan..? stakat signboard no hal laa ;P
    .
    | | | |

  3. The Following 3 Users Say Thank You to vectorism For This Useful Post:

    creativcolor (02-03-2013), fqemo (01-30-2013), Palacca (01-31-2013)

  4. #3
    Palacca's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Asal Kelate ... laa ni duk Batu Caves, Selangor
    Posts
    195
    My Mood
    Yeehaw
    Thanks
    483
    Thanked 270 Times in 119 Posts
    Downloads
    176
    Uploads
    58

    Re: Font jawi dalam coreldraw

    Quote Originally Posted by Amran Rafiq View Post
    Salam semua,

    Kalau dalam word, senang la sebab aku ada install software Jawi Multikey, senang gila...
    Quote Originally Posted by vectorism View Post
    cara alternative a.k.a plan B:


    kalo ko boleh guna jawi / arabic dlm MsWord senang dah tu.. taip jawi tu dlm Word pastu convert format..

    1. Doc word →to→ PDF (via acrobat)
    2. PDF →to→ EPS boleh guna online convert | pilih 'Image Converter' > 'Convert to EPS' > Choose File (upload) > Convert file & download
    3. EPS →open kat→ CDR / Ai

    tp EPS ni takleh edit text / spelling dah..
    ko buat signboard kan..? stakat signboard no hal laa ;P
    paling senang... taip jawi guna word... pakai 'WORDART'.. enter... pahtu copy & paste kt ai... masuk kaler, buang kotak guna 'direct selection tool'...
    cer try... aku buat camtu hari hari... hahahaha hari-hari...

    incik ccolor .... kt Corel boleh wat camtu ker?
    Last edited by Palacca; 01-31-2013 at 10:34 AM.

  5. The Following 2 Users Say Thank You to Palacca For This Useful Post:

    fqemo (01-31-2013), vectorism (02-06-2013)

  6. #4
    creativcolor's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ipoh > Sungai Siput
    Posts
    685
    My Mood
    Inspired
    Thanks
    510
    Thanked 542 Times in 256 Posts
    Downloads
    46
    Uploads
    39

    Re: Font jawi dalam coreldraw

    Assalamualaikum.. maybe saya reply thread ni sgt lambat.. tapi tak mengapa.. saya reply juga untuk kemudahan rujukan dimasa akan dtg..

    untuk buka panel huruf ARABIC dalam corel draw sila klik Text > Insert Character Symbol

    Sila rujuk gambarajah dibawah



    Semoga ianya dapat menyelesaikan masalah tuan2 puan2 sekaliann..

    Graphics | Designs | Prints : http://www.creativcolor.blogspot.com
    :::::::::::::::::::::::::: trying to be helpful & trying to be useful ::::::::::::::::::::::::::

  7. The Following 3 Users Say Thank You to creativcolor For This Useful Post:

    3apak (02-22-2013), Amran Rafiq (10-04-2013), Palacca (02-13-2013)

  8. #5
    Senior Vectorian AzizMostafa's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Overseas
    Posts
    142
    My Mood
    Amazed
    Thanks
    0
    Thanked 24 Times in 11 Posts
    Downloads
    31
    Uploads
    14
    Last edited by AzizMostafa; 10-31-2013 at 07:47 PM.

  9. #6
    Senior Vectorian AzizMostafa's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Overseas
    Posts
    142
    My Mood
    Amazed
    Thanks
    0
    Thanked 24 Times in 11 Posts
    Downloads
    31
    Uploads
    14

    Re: Font jawi dalam coreldraw

    Nak Font jawi dalam coreldraw, illustrator, Indesign, notepad @ Textedit?
    http://typophile.com/node/120811
    Semoga Berjaya
    Attached Files Attached Files

+ Reply to Thread

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts